Kopzorgen (147) – Duurzaam partners-AOW

7 April 2019, 08:10 uur
Geld & Recht
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Seniorredacteur Hans Roodenburg (ex-Het Rotterdams Parool, ex-Het Vrije Volk, ex-Rotterdams Dagblad) geeft antwoord op knellende vragen van uiteenlopende maatschappelijke aard. U kunt ze hem rechtstreeks stellen op: [email protected]. Of u maakt gebruik van de link hierboven: stadswacht. Het antwoord (meestal voor anderen ook van belang) leest u terug in dit digitale dagblad.  Uw naam wordt daarbij niet vermeld.

Vraag:

In een van uw vorige rubrieken wijst u erop dat de AOW voor ongehuwden in gevaar kan komen als zij duurzaam partners worden. Op de site van de Sociale Verzekeringsbank (de uitvoerder van de AOW) vind ik hierover geen criteria terug, behalve als wordt vastgesteld dat men samenwoont. Hoe liggen criteria? Een keertje een weekeinde samen doorbrengen? Het lijkt mij een lastig te bewijzen situatie, of krijgt de SVB juridisch altijd gelijk? Want wanneer is het geen logeren meer maar een gezamenlijk gevoerde huishouding?

Antwoord:

U snijdt een van de punten aan waarbij het vaak interpretabel is hoe de SVB opereert. Wij zagen al ergens voorbijkomen dat de ongehuwde AOW-uitkering moet worden afgeschaft. In de zin dat twee ongehuwde partners hetzelfde krijgen als de gehuwde AOW. Dus ook één ongehuwde krijgt hetzelfde als een gehuwde partner. Hij/zij gaat er dus op achteruit als hij/zij ongehuwd is. Niet andersom want dat kost de samenleving erg veel geld! De discussies hierover gaan nog heel lang duren.

Als voorbeeld noemt de SVB een relatie met een man of vrouw die bij u woont, meebetaalt aan de boodschappen en deelt in andere kosten van het huishouden. Ook koken, de tuin bijhouden, en helpen met schoonmaken en klusjes doen zijn voorbeelden. De man of vrouw (partner van de AOW’er) draagt ook financieel bij en helpt het huishouden overeind te houden. In dit geval is het duidelijk dat partners één huishouden vormen.

Het blijft natuurlijk interpretabel wat de SVB beslist. Natuurlijk heeft u gelijk dat de SVB in een juridisch mijnenveld zit. Zij krijgt niet zonder meer gelijk. Daarvoor moet heel wat gebeuren en de SVB moet harde bewijzen hebben dat partners één huishouden vormen. De tandenborstelcontrole is tegenwoordig afgeschaft. Uiteindelijk zal de rechter beslissen.

Wij denken niet dat de voorbeelden die u noemt tot enige sanctie van de SVB zal leiden als het incidenteel is. Het gaat vooral om de regelmatigheid van de relatie en of mensen betrouwbaar overkomen. U moest eens weten dat ook onder de AOW’ers mensen zijn die onbetrouwbaar zijn.